Harta Cipru - Harta Europa

Cipru

 

Obiective turistice Cipru

 

Cipru, oficial Republica Cipru, este o ţară insulară eurasiatică situată în Mediterana estică, la sud de Turcia, la vest de Siria, Liban şi Israel, la est de Grecia şi la nord de Egipt.


Suprafaţa Ciprului este de 9.251 km2.
Capitala este Nicosia cu o populaţie de 166.500.


Cipru este cea de a treia mare insulă mediteraneană şi una din destinaţiile turistice cele mai populare, atrăgând peste 2,4 milioane de turişti pe an. Fostă colonioe britanică, a devenit republică independentă în 1960 şi membră a Commonwealth-ului în 1961. Republica Cipru este o şară cu o economie avansată în regiune şi este membră UE din 1 mai 2004.

 

În 1974, la 11 ani după violenţele intercomunale (1963-1974) între grecii ciprioţi şi turcii ciprioţi. Şi o încercare de lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi care aveau drept scop anexarea insulei la Grecia fiind sprijiniţi de hunta militară  la putere în Atena, Turcia a invadat şi a ocupat 37% din insulă. Intervenţia militară turcă a fost susţinută în secret de SUA şi NATO. Aceasta a dus la strămutarea a mii de ciprioţi şi la stabilirea unei entităţi politice separate turco-cipriote în nord. Acest eveniment şi situaţia politică care a rezultat a rămas un fapt de dispută continuă.

 

Republica Cipru, stat recunoscut pe plan internaţional, deţine suveranitatea peste întreaga insulă Cipru şi asupra apelor ce o înconjoară cu excepţia unor porţiuni mici care sunt alocate prin tratat Regatului Unit ca baze militare străine. Insula este împărţită de facto în patru părţi:

  • Partea aflată sub controlul efectiv al Republicii Cipru, formând 59% din teritoriul insulei, în sud
  • Partea ocupată de turci, în nord, luându-ţi numele de Republica Turcă a Ciprului de Nord, acoperind 37% din suprafaţa insulei şi recunoscută doar de Turcia
  • Linia Verde controlată de Naţiunile Unite, separând pe cele două, pe o suprafaţă de 3% din teritoriu şi
  • Două Baze Suverane Britanice (Akrotiri şi Dhekelia), pe o suprafaţă de 3% din teritoriul insulei.

 

Etimologie


Numele de Cipru are o etimologie oarecum incertă. Una din sugestii susţine că numele provine de la cuvântul grec pentru chiparoşii mediteraneeni (Cupressus sempervirens), (Kyparissos), sau chiar de la numele grecesc a plantei henna (un arbust arab) (Lawsonia alba) (kypros). O altă sursă sugerează că numele provine din cuvântul Eteocypriot (aramă). Georges Dossin, de exemplu, sugerează că îşi are rădăcinile în cuvântul sumerian pentru aramă (zubar) sau pentru bronz (kubar), datorită depozitelor mari de cupru găsite pe insulă. Comerţul peste hotare cu cupru i-a dat denumirea clasică latină pentru acest metal „ aes Cyprium” (metal din Cipru), mai târziu prescurtat la Cuprum. Cipru mai este denumit "insula Afroditei sau a dragostei", deoarece în mitologia greacă, zeiţa Afrodita, zeiţa frumuseţii şi dragostei, s-a născut în Cipru.

 

Vacanţe in Cipru


Vizitează Cipru şi descoperă perla fascinantă a Mediteranei de est, o destinaţie perfectă pentru o vacanţă de neuitat.

Dispunând de o gamă largă de facilităţi, hoteluri, staţiuni şi restaurante răspândite pe întreaga insulă, ţi se vor satisface toate dorinţele, beneficiind de servicii de înaltă clasă făcându-ţi şederea cât se poate de plăcută. Vei întâlni oameni amabili ai Ciprului care te vor întâmpina cu căldură şi ospitalitate.

Plaje cu nisip fin, o vreme caldă însorită, o mare albastră ca cerul face din Cipru un loc de neuitat unde să-ţi petreci vacanţa. Poţi alege plaja însorită care –i se potriveşte cel mai bine, alegând din plajele: Ayia Napa, Paralimni, Kyrenia, Famagusta, Lefke, Limassol, Larnaka şi altele.

Foloseşte serviciile staţiunilor şi explorează golfurile de corali, stâncile erodate şi scufundă-te în peşterile de calcar de sub apă. Formele proceselor naturale fac din insulă un unicat. Mai mult, poţi face o croazieră aventuroasă spre ţările care o înconjoară şi să atingi ţărmurile Egiptului, Turciei, Siriei sau insulelor greceşti!

Practică diferite sporturi ca: navigaţie, scufundări, pescuit, călărie sau plimbări în munţi! Poţi merge chiar şi la schi iarna şi să schiezi pe pârtiile Troodos. Închiriază o maşină şi traversează toată insula ajungând la nisipurile superbe neatinse a peninsulei Karpas sau doar relaxează-te în centrele de sănătate cu tratamente spa. Dacă doreşti să te menţii în formă, există o mulţime de săli de gym la dispoziţia ta:

Poţi deasemenea să guşti mâncarea tradiţională care include „meze” pentru început şi care este servită cu iaurt sau să te resfeţi cu diferite feluri de mâncare de pui, miel, peşte, şi diferite salate urmate de deserturi delicioase şi vinuri. Experimentează viaţa la ţară în Cipru şi participă la culegerea citricelor, legumelor şi la fabricarea vinului.

Observarea vieţii sălbatice este o altă experienţă interesantă deoarece există o faună şi floră exotică bogată. Poţi observa o ţestoasă neobişnuită care cuibăreşte şi cloceşte pe plajă la est de Kyrenia, şi poţi admira specii de mamifere ca oi şi mufloni de pădure, reptile (şopârle şi şerpi), păsări frumos colorate şi o mulţime de insecte. Vegetaţia mediteraneană cu pini, pomi pitici, stejari, cedri, măslini şi plante ornamentale fac din insulă un adăpost natural minunat.

Aflându-se la răspântia dintre Europa, Asia şi Africa, trei culturi diferite s-au contopit în Cipru. Vizitatorii pot face excursii în multe oraşe de pe insulă şi pot admira diferite situri care dezvăluie urme ale diferitelor civilizaţii.

Peisajul Ciprului seamănă cu un muzeu etnografic în aer liber. Siturile arheologice impresionante, monumentele istorice şi muzeele constituie bogăţia insulei. Explorează ceea ce a dăinuit până azi. Admiră teatrele greco-romane săpate în calcar în Pafos, Salami şi Soli sau monumentele gotice impozante ca Agia Sofia din Nicosia, Agios Nikolaos din Famagusta, sau Abaţia Bellapais din districtul Kyrenia. Fă o excursie în munţii Besparmak în aşa fel încât să ajungi la castelele importante din munţi ca Sf. Hillarion, Buffavento şi Kantara. Vizitează bisericile ortodoxe greceşti, catedralele şi moscheele împrăştiate în toată ţara, printre care Hala Sultan Tekke din Larnaka. Admiră forturile masive, castelele şi zidurile din Nicosia, Paphos, Famagusta, Kyrenia şi Limassol construite pentru a apăraoraşele de raidurile arabe şi caută locul de naştere al Afroditei, mormintele regilor şi mozaicurile mitologice din Paphos. Vizitează numeroasele muzee din Cipru, ca Muzeul Bizantin şi Arheologic din capitala, Nicosia.

 

Obiective turistice Cipru

 

Cauta un hotel in Cipru

Vezi Cipru pe harta Europei

 

Linkuri utile
Meteo in Cipru
Guvern in Cipru
Muzee din Cipru
Site Arceologic din Cipru
 

  

© 2009 HartaEuropa.com                                                          HartaEuropa homepage